Reportáž z vycházky – Otvírání lesa 2017

Letošní pomyslné otvírání lesa jsme zahájili v městysu Křtiny, kde se nachází barokní kostel Jména Panny Marie, národní kulturní památka, která je z velké části dílem známého architekta Jana Blažeje Santiniho.
Sraz byl v deset hodin, sešlo se nás na dvacet lidí, všichni v dobré náladě, protože v tu chvíli bylo ještě krásné počasí, sluníčko nás doprovázelo na začátku naší cesty. Ze Křtin jsme se vydali po žluté značce takzvanou Slunečnou cestou směrem k arboretu. Les kterým jsme procházeli byl z části smrkový s příměsí jedle, místy bukohabřina, prostě smíšené lesy, kterými se po celé délce našeho putování objevoval a zase mizel potůček, který v závěrečné části vyústil do tří rybníčků.
Vzhledem dlouhodobě panujícímu suchu jsme cestou mnoho hub nepotkali až na Hlízenku sasankovou – Dumontia tuberosa, která se objevovala poměrně často okolo cest v mechu a opodál byly trsy Sasanky hajní na kterých houba parazituje.  Další houbou byla Křehutka hnědošedá – Psathyrella spadiceogrisea a bohužel to bylo vše. Vyschlé dřevo nám ukazovalo pouze zaschlé dřevokazné houby a z toho jsme velkou radost neměli. Ale z čeho jsme naopak radost měli, byl čerstvě vylíhnutý jedinec Martináčka bukového – Aglia tau, kterého v přírodě takhle zblízka je málokdy vidět, neboť se pohybují velmi prudkým letem a je těžké se k němu přiblížit
Ve 12.00 jsme měli domluvenou návštěvu s průvodkyní v Arboretu – Křtiny, které je mimo jiné známo svou raritní sbírkou vrb. V místě je evidováno více jak 1000 taxonů na ploše 23 ha, najdeme zde zalesněnou část, louky, rašeliniště, mokřady a rybníky. Podstatná část dřevin je pojmenována na cedulkách a naše paní průvodkyně byla vždy velmi vstřícná našim dotazům. V arboretu také najdeme cca 25 dřevěných soch a sousoší, které vynikají především na travnatých plochách. Počasí v době naší exkurze se několikrát změnilo ze slunečna na zataženo, mrholení na sněžení, tedy pravé aprílové počasí, které však nikomu nevadilo, spíše naopak přidalo na dobré náladě. A  dobrou náladu z příjemně ztráveného dne  jsme završili návštěvou hospůdky v nedaleké obci Březina.

Za Mykologický klub Brno Hrabáková Jiřina