Výstava hub 2017- zhodnocení

Výstavy hub, pořádané Mykologickým klubem Brno ve spolupráci s KVIC Brno Vinohrady, se už staly tradicí a získaly si širokou základnu svých příznivců, která se neustále rozrůstá. To se potvrdilo i na letošním, již 9. ročníku této zdařilé akce, který se konal od soboty 23. do pondělí 25. září 2017 ve společenském sále v Brně Vinohradech a byl v mnoha směrech výjimečný.
Výstavu navštívil rekordní počet 964 návštěvníků a díky počasí, které se na poslední chvíli umoudřilo a dopřálo houbám dostatek vláhy, byl k vidění také rekordní počet 397 druhů hub, které nasbírali členové  i příznivci klubu v různých místech naší republiky.
Na své si přišli jak dospělí návštěvníci, tak i děti.
Zatímco dospělé jistě zaujala kromě vystavených exponátů také zajímavá přednáška na téma „Houby známé i neznámé“, kterou přednesl Mgr. Petr Hrouda, Ph.D z Masarykovy uiverzity, na děti čekala mechová Krakonošova zahrádka, a nebo si mohly v koutku, připraveném právě pro ně, nakreslit některý z vystavených exponátů. Úspěch měla i anketa o nejhezčí houbu, která vznikla spontánně hned první den výstavy a ve které děti velmi překvapily. Oproti očekávání namísto oblíbeného hřibu či muchomůrky červené volily např. pavučinec kafrový, voskovku papouští, pýchavku palicovitou a pýchavku obrovskou neboli vatovec. Prvenství tak nakonec získaly všechny houby, které se dětem líbily.

Výstavu skvěle doplňovaly fotografie přírody Davida Gregora.

V průběhu celé výstavy probíhalo také určování donesených vzorků – a letos jich opravdu nebylo málo. Snad nejvíce se lidé dotazovali na bedlu zardělou, která roste v hojném množství a je často zaměňována s žampiony. Je sice uváděna jako jedlá, ale protože může způsobovat i vážné zdravotní problémy podobné těžkým otravám, odborníci před její konzumací varují.
O organizaci se jako vždy postarala duše celého projektu – Drahuška Sukupová, určování hub zajišťovali odborníci z brněnské mykologické poradny pan Vladimír Antonín a Hana Ševčíková, Terka Tejklová z Pardubic.  Ale nic z toho by se neuskutečnilo, nebýt dlouholeté přízně a podpory starosty městské části Brno-Vinohrady, který každoročně umožňuje její konání ve společenském sále KVIC Vinohrady, a který se již tradičně výstavy zúčastnil, stejně jako pan místostarosta Ing. Libor Štursa.
Poděkování zkrátka patří všem, kteří se o úspěch letošní výstavy, za kterým se skrývá obrovské množství práce jak se sbíráním, tak s následným tříděním, určováním, rozmísťováním a popisováním jednotlivých druhů, jakkoli zasloužili.

Věříme, že výstava splnila svůj účel, kterým je bezesporu snaha seznámit co nejširší veřejnost  a především mladou generaci s krásami, ale i nebezpečím světa hub.  Budeme doufat, že nám svou přízeň budou věnovat i nadále a že příští, jubilejní 10. ročník, který se bude konat v jiných prostorách než dosud, bude díky nim alespoň tak úspěšný, jako ten letošní.